«Δεν υπήρξε δυνατή συναίνεση με την Τουρκία για τον ορισμό της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουάτφορντ, κοντά στο Λονδίνο.
«Δεν βλέπω καμία συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Η Τουρκία εξαπέλυσε στις αρχές Οκτωβρίου στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της συροκουρδικής πολιτοφυλακής την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας την καταδίκη του Παρισιού.
«Είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε να κατατάξουμε ως τρομοκρατική οργάνωση το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και πιστεύω ότι σε αυτό υπάρχει μια συναίνεση», είπε, αναφερόμενος στους συνάδελφους του ηγέτες στο ΝΑΤΟ, εκτός Τουρκίας.
«Πολεμάμε το PKK και όλους εκείνους που διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, αλλά δεν κάνουμε αυτή τη συντόμευση ή ομαδοποίηση που θέλει η Τουρκία μεταξύ αυτών των διαφορετικών πολιτικών και στρατιωτικών ομάδων. Οπότε υπάρχει διαφωνία, δεν άρθηκε», συμπλήρωσε.
Το PKK, η κουρδική οργάνωση που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της τουρκικής κεντρικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία αλλά και από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία είναι εξοργισμένη από τη στήριξη της Γαλλίας προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες εντάσσεται το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως επέκταση του PKK.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε πως οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συμφώνησαν να διεξαγάγουν περισσότερες συνομιλίες με την Τουρκία καθώς αναγνώρισαν «τις τεράστιες πιέσεις» που δέχεται η χώρα.
Ο Τζόνσον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκαν χθες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες πιέσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία», δήλωσε ο Τζόνσον, αναφέροντας τους πρόσφυγες, την τρομοκρατία και την απειλή που θέτει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
«Οπότε αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Τουρκίας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών δεν κατάφεραν να αρθούν «όλες οι ασάφειες».
Πηγή: ΑΠΕ